Hoe krijg ik meer reacties op vacatures

Goede vraag, hoe blijf jij als werkgever interessant voor kandidaten, werkzoekenden en alle twijfelaars?
Jij als werkgever. Hoe pak je dat nou aan?

Dat de arbeidsmarkt oververhit is weten we nu wel. Dat gaat op korte termijn ook niet echt veranderen. Maar hoe blijf je dan als werkgever toch opvallen zodat er mensen bij jou willen komen werken?
Arbeidsvoorwaarden! Want dat is al lang niet meer ‘iets wat er even bij komt’. Het is net zo’n basis als je salaris en het takenpakket. Arbeidsvoorwaarden zeggen heel veel over jou als werkgever of de organisatie. Over hoe betrokken je bent en op welke vlakken. Dus communiceer ze helder in je vacatures want dit kan nog wel eens het grote verschil maken.

Salaris

Klinkt gek, want dat is best wel standaard. Klopt. Wat nog niet standaard is; erover praten. Voor een kandidaat die op gesprek gaat is het best logisch om te willen weten of het bedrijf aan zijn of haar salariseis kan voldoen. Nog steeds zijn er genoeg bedrijven waar pas in of na het tweede gesprek het salaris op tafel komt. Lekker Hollands ook. Het is jammer van de tijd voor beide partijen wanneer salaris een deal-breaker kan worden.

Ook zijn er nog veel vacatures waarin geen salarisindicatie benoemd wordt. Het blijkt dat vacatures zonder salaris indicatie in de meeste gevallen ook minder respons kunnen verwachten. Waar ben je dan aan toe als sollicitant of kandidaat? Dus tenzij jij als werkgever weet dat er genoeg speling is, praat erover!

Vakantiedagen

Nog steeds zien wij veel vacature teksten waarin ‘25 vakantiedagen’ als onderscheidende factor wordt gebruikt. Is dat nog wel van deze tijd? 25 dagen ligt eerder aan de onderkant van het gebruikelijke dan dat het een gemiddelde is. Het is ook gebleken dat wanneer werknemers meer ruimte en flexibiliteit ervaren om tijd voor zichzelf te mogen nemen dat dit juist goed is voor productiviteit en het verminderd verzuim. Mensen zijn loyaler, ze nemen bijvoorbeeld eerder een paar uurtjes vrij na een drukke periode. Waardoor ze sneller herstellen, meer energie krijgen en fitter blijven. Of denk aan de vrijheid die ze krijgen om een ochtend vrij te kunnen nemen wanneer de kinderen onverwacht vrij zijn of ze privé afspraken hebben staan. We willen graag voorkomen dat werknemers zich ziek gaan melden als ze niet ziek zijn maar zich beperkt voelen. Het geven van meer (bewegings)vrijheid om de prive- werkbalans in orde te houden is daar een heel belangrijke factor in.

Fulltime

Heel bijzonder dat de meeste vacatures nog gericht zijn op de ‘fulltime’ werkzoekenden onder ons. Waarom sturen we niet meer op output in plaats van uren? Iemand kan in 32uur wel productiever zijn dan in 40uur. Daarnaast is bij de ene organisatie 36uur fulltime terwijl anderen echt 40uur rekenen en er klinken al veel geluiden dat 32uur het nieuwe fulltime is.

Begrijpelijk dat er een inschatting wordt gemaakt bij een functie in hoeveel uren per week ingevuld kan worden. Maar deze ‘ fulltime’ uren kan je ook verdelen zowel in taken als mensen. Als werkgever laat je goede mensen lopen als je ‘fulltime’ als harde eis beschrijft.

Funfacts

Zit jij ook vastgeroest in de opmaak van je vacatures? Aantal vakantiedagen, aantal uren, salarisindicatie, check! Misschien nog benoemen dat we een kerstpakket geven? Of dat we echt een heel leuk team zijn? Mwah.

Maar wat dan? Waar haal ik nou lezers, potentiele werknemers, twijfelaars of kandidaten mee over de streep?

Door echt even anders te zijn! Denk als voorbeeld eens aan:

  • Wij schrijven je ontslagbrief
  • Elke woensdag een lekker broodje van de zaak
  • 2 uur per week sporten onder werktijd
  • Meteen een vast contract / Na je eerste jaar vast in dienst
  • €150 cadeaubon voor goede schoenen want wij doen flink aan lunchwandelen
  • Ieder kwartaal sluiten we af met een gezellige teamdag
  • Wij betalen je sportschool abonnement
  • Extra vrije dag op je verjaardag

Stop met zenden

Nog steeds lezen wij veel vacatureteksten waarbij de werkgever centraal staat. Je begint immers met een heel groot stuk tekst over het bedrijf. Dan komt er een enorme lap met functie eisen, gevolgd door een wishlist vol eigenschappen en extra opleidingen/ervaringen die wel heel fijn zouden zijn als je die ook mee zou nemen. En bijna onderaan in de kleine lettertjes; ‘wat kunnen we jou bieden’. STOP.
De meeste kandidaten zijn in de tijd dat ze zich door jouw tekst moesten worstelen al drie keer benadert door anderen of in slaap gevallen. Houd je tekst luchtig, concreet met een vleugje humor en toch professioneel. Probeer je kwetsbaar op te stellen door en te vertellen waar je tegenaan loopt waardoor deze vacature open staat. Zo voorkom je dat de hele rol al vooraf is ingevuld. En blijf je open staan voor een frisse blik, input en mogelijkheden.

Herken jij jouw vacatures of manier van schrijven in bovenstaande? Je bent echt niet de enige. Maar het is wel nu de tijd om kritisch te kijken naar je vacatures. ‘ Wij doen dit al jaren zo’ excuses zijn net zo oud als de bijbehorende teksten.

What goes around comes around.
Binnenkort meer!

Geplaatst op

Terug